A NASA szerint ez a 8 növény a legjobb az otthoni levegő tisztítására

nasa

Megosztás

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szerint az otthoni légáramlás hiánya és a háztartásban használt kemikáliák a beltéri légszennyezés felhalmozódását okozhatják, ami súlyosbíthatja az olyan egészségügyi problémákat, mint pl. az asztma és az allergia. A bútorok, a falak anyagai és a szőnyegek is tartalmazhatnak méreganyagokat. Érdemes tehát kitalálni, hogyan szűrheted meg az otthonodban lévő levegőt.

A NASA Clean Air Study című tanulmánya szerint, amelynek célja az volt, hogy megtalálják a zárt űrállomások levegőjének tisztítási módjait, kiderült, hogy bizonyos növények hatékonyan képesek elnyelni a szén-dioxidot, oxigént juttatni a levegőbe, és eltávolítani az olyan szennyező anyagokat, mint a benzol, a formaldehid és a triklór-etilén. Ezek a vegyi anyagok az EPA szerint a bőr, a fül, a szem, az orr és a torok irritációját, valamint akár egyes rákos megbetegedéseknek a kialakulását is elősegíthetik.

A tanulmány szerint ezzel a 8, a NASA által kiválasztott méregtelenítő növénnyel javíthatod otthonod levegőjét. 100 négyzetméterenként legalább egy növényt ajánlanak. Bár a növények nem rendelkeznek az ipari gépek erejével, vagy a profi légminőségjavítási szolgáltatók szaktudásával, azért próbáljunk ki néhányat ezek közül!

Anyósnyelv (Sanseviera)

Ez a növény ideális a hálószobába, mivel egyedülálló módon képes oxigént kibocsátani éjszaka. A kígyónövények egy légmentesen lezárt helyiségben is képesek annyi oxigént termelni, hogy az emberek normálisan lélegezzenek. Ez az egyik legjobb növény a formaldehid, a xilol, a benzol, a toluol és a triklór-etilén levegőből való kiszűrésére. Körülbelül hetente egyszer öntözd meg, ügyelve arra, hogy a két öntözés között kiszáradjon a földje, és mindenképpen legyen ablak mellett.

Béke liliom

Ha olyan vagy, aki szereti a virágokat a lakásban, akkor a béke liliom egy nagyszerű választás számodra. Egész nyáron illatos virágokat hoz, és hatékonyan távolítja el a levegőből az ammóniát, a formaldehidet, a triklórbenzolt és a benzolt. Árnyékos helyen és nedvesen tartott talajban fejlődik a legjobban. Legyél azonban óvatos, mivel ez a növény mérgező lehet, ha gyerekek vagy háziállatok fogyasztják.

Bambuszpálma

Ez a gyorsan nővő szobanövény fenségesen néz ki, és biztonságos a gyermekek, valaminta háziállatok számára is. A száraz téli hónapokban nedvességet ad a levegőnek, és a közvetett napfényben is jól érzi magát. Gondoskodj róla a talaj nedvesen tartásával és leveleinek párásításával.

Chamaedorea elegans vagy gyompálma

Tökéletes a kezdő növénybarátok számára. Ez a pálma csak minimális törődést igényel – közepes és gyenge fényviszonyok között érzi magát a legjobban. Nem igényel sok vizet. Az öntözések között hagyd, hogy a talaja teljesen kiszáradjon.

Hölgy Pálma

Ez az elegáns pálma az egyik legjobb szobanövény a levegő formaldehidtől, ammóniától, xiloltól és toluoltól való megtisztítására. Tartsd egy ablakban, ahol közvetett napfény éri, és áztasd a földjét, amikor kiszárad.

Vörösszélű dracéna

Ez a szárazságtűrő növény is jó választás kezdőknek. Fényben nagyszerűen érzi magát. A levelek alját rendszeresen töröld át nedves ruhával, hogy a levelek élettel teliek maradjanak. Helyezd félárnyékos helyre, és inkább szobahőmérsékletű vízzel párologtasd talaját öntözés helyett.

Sárkányfa vagy Dracaena marginata

A vörösszélű dracénához hasonló gondozásra van szüksége. Ez a minimális karbantartást igénylő növény kifejezetten elegáns szárakkal rendelkezik.

Janet Craig

Ez az elhanyagoltságban is kifejezetten virágzó növény szereti a kevés fényt. Ilyen tulajdonságokkal rendelkező növényből ennél fenségesebbet nem is találsz. Légtisztítási képessége nagyszerű. Titkos tippünk neked, ha hanyagabb típus vagy!

Bízunk benne, hogy kedvet kaptál legalább az egyik, de remélhetőleg akár több növény beszerzésére is erről a listáról. Minden növény szép, és ezek a fajták még szűrik is a nap mint nap belégzett levegődet, ezzel hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez is. Használjuk hát ki a természet zsenialitását!

Devon Kelley cikke fordította Kovacsics Bence

További Cikkek

Penész az otthonodban
Penész és szagmentesítés

6 hely az otthonodban, ahol penész rejtőzhet

Ha kellemetlen, dohos szagot érzel otthonodban, esetleg gyakori fejfájást vagy elhúzódó megfázást tapasztalsz magadon, elképzelhető, hogy penész rejtőzik az otthonodban. Ez az infógrafika abban segít,

Antimikrobiális nanotechnológiás védelem

Tartós fertőtlenítés

A mostani pandémiás, megfázásos és influenzás időszakban valószínűleg mindenki szorgalmasabb pl. a kézmosás terén.  A szülők igyekeznek elszigetelni a beteg gyerekeket a család többi tagjától.