Összeszedtük a 7 leggyakoribb kérdést, amit az ózonról kapunk

7 kérdés az ózonról

Megosztás

Munkáink során jellemzően sok ügyfelünk érdeklődik az ózonról. Sokan vannak olyanok, akik hallották, hogy mennyire hatásos módszer és bizalommal veszik igénybe a szolgáltatásunkat. Sokszor az első kezelések alkalmával személyesen teszik fel a kérdéseiket. Ezekből szedtünk össze párat. Így talán lehetőséget teremtünk új kérdések számára is és egy új szintre emeljük az ózonról való eszmefuttatást…:)

1. Mi valójában az ózon?

Az ózon (O3) az oxigén egy különleges formája.  Amikor az oxigént ultraibolya fény vagy koronaszerű szikra éri, a normál két oxigénatom átmenetileg háromatomos (háromértékű) molekulává alakul át.  Ez a képződmény az oxigén aktív formája, amely oxidálja a többi szennyező anyagot, azonban az ózon csak nagyjából 30 percig aktív, ezután visszaalakul normál, belélegezhető oxigénné (O2). Így azt mondhatjuk, hogy az ózon a természet saját fertőtlenítő és szagtalanító eljárása.

2. Veszélyes az ózon?

A magas ózonszintnek való kitettség légúti- és szemirritációt, köhögést, légzési nehézséget okoz.  Ezért ebben a környezetben végzett munkához szénszűrős maszk és szakember szükséges.  Ebben az esetben viszont az ózonos eljárás az egészségre egyáltalán nem veszélyes.  A professzionális kezeléseket ugyanis kizárólag kiürített helyiségekben alkalmazzák. A professzionális gépek gyorsan a megfelelő szintre emelik a koncentrációt, így a legtöbbször nincs szükség 1 – 3 órát meghaladó kezelésekre. Miután az adott helységet fél óráig átszellőztették, vagy az ózon rekonverziója (visszaalakítása) gépek által megtörtént, egyből biztonságosan be lehet menni, amit a szakemberek mindig mérésekkel is ellenőriznek.

Veszélyes az ózon?

3. Károsítja az ózon a környezetet?

Egyáltalán nem. Ózon ugyanis mindig van körülöttünk.  Egy tipikus villámcsapás 209 tonna ózont hoz létre, ez okozza az eső utáni friss szagot, amit biztosan éreztél már te is.  Az ózon valójában egy nagyon környezetbarát eszköz.  Nem meríti ki a környezet erőforrásait, és nem hagy maga után semmilyen hulladékot.  A káros vegyi anyagokhoz képest az ózon egy kiváló alternatíva. 

4. Miért emelik ki a magas ózonszintet az időjárásjelentésben?

Az ózon a felső légkörünkben (a sztratoszférában) koncentrálódik. A napból érkező ultraibolya fény és a légkörünkben lévő oxigén kereszteződéséből keletkezik.  Az ózon csökkenti az UV-fényt, ami a földön élők számára egy természetes védelmet jelent.  Viszont az erősen szennyezett forró nyári napokon az ózonszint megemelkedhet. Mivel az ózon a légutakra irritáló hatású, a légzési problémákkal küzdőknél a magas ózonszintű napok légzési nehézségeket okozhatnak, ezért szokták ezt meteorológusaink előre jelezni.

5. Hogyan szünteti meg az ózon a szagokat?

Az instabil ózonmolekula oxigénné (O2) és egy rendkívül reakcióképes szabad oxigénatomra bomlik. Ez az oxigénatom molekuláris szinten, gyorsan oxidálja (elégeti) a szennyező anyagokat.  Ez azt jelenti, hogy amint az ózon elvégezte a feladatát, a szagprobléma végleg megszűnik.  Az illatanyagokkal ellentétben, amelyek megpróbálják elfedni vagy „beburkolni” a szagokat, az ózon a szagokat forrásuknál pusztítja el.  A teljes szageltávolítás eléréséhez azonban az ózonnak viszonylag magas koncentrációban kell jelen lenni. Ezt nevezik „sokk szintnek”, amikor az ózon a legaktívabb, és maximális hatást tud kifejteni.

6. Az ózon megöli a penészgombát?

Igen, az ózon elpusztítja a penészgombát, és károsítja a penészspórákat, így azok nem tudnak tovább szaporodni. Ezért szoktunk penészmentesítési kezelés kezdetén ózon-sokkot alkalmazni, így megállítjuk a penész növekedését és minimalizáljuk az expozíciót. Ez viszont önmagában nem teljes megoldás, hanem annak csak egy fázisa. Azt se feledd, hogy a penész mindig visszatér, ha a penészt tápláló nedvesség forrását nem szüntetjük meg!

7. Az ózon elpusztítja a vírusokat, baktériumokat és gombákat?

Persze. Rengeteg tanulmány igazolja, hogy az ózon elpusztítja a vírusokat, baktériumokat és gombákat.  Az ózont használják már régóta például műtők fertőtlenítésére, városi vízellátás tisztítására, baktériumok elpusztítására az élelmiszer-feldolgozó üzemekben, medencék kezelésére klór helyett, és olyan épületek kezelésére, ahol a betegségek burjánzanak.  Az ózon akár 3000-szer hatékonyabb, mint például a klóros termékek!

És végül a mi személyes kedvencünk, az örök dilemma tárgyát képező kérdés!

7+1. Vásároljak ózongenerátort otthonra vagy a munkahelyemre?

Persze, megteheted. Azzal azért legyél tisztában, hogy a legtöbb ózonkészülék teljesítményét nagyon túlértékelik a gyártók éppen azért, hogy az emberek megvásárolják őket. Így valószínű, hogy még a fertőtlenítéshez szükséges koncentrációt sem fogod velük elérni, de legalább nem is fogsz tudni róla, hiszen a gépek nem mérik az ózonszintet 🙂 (Még akkor sem, ha esetleg okos ózongenerátornak nevezik el őket…)

Ezzel szemben a professzionális szolgáltatók ipari, tanúsítvánnyal rendelkező generátorokkal dolgoznak, és méréseket végeznek. Ha mégis a #magamcsinálommibajlehetmódszer és a vásárlás mellett döntesz, akkor nyugodtan keress fel minket, mert mi elfogulatlanul tudunk tanácsot adni a választásban. A legjobb döntést viszont akkor hozod, ha a fertőtlenítést a biOzone-ra bízod, mert nekünk több trükk is van a tarsolyunkban és készen állunk az összes kérdésed megválaszolására! Mármint az ózonnal kapcsolatban…

További Cikkek

Penész az otthonodban
Penész és szagmentesítés

6 hely az otthonodban, ahol penész rejtőzhet

Ha kellemetlen, dohos szagot érzel otthonodban, esetleg gyakori fejfájást vagy elhúzódó megfázást tapasztalsz magadon, elképzelhető, hogy penész rejtőzik az otthonodban. Ez az infógrafika abban segít,

Antimikrobiális nanotechnológiás védelem

Tartós fertőtlenítés

A mostani pandémiás, megfázásos és influenzás időszakban valószínűleg mindenki szorgalmasabb pl. a kézmosás terén.  A szülők igyekeznek elszigetelni a beteg gyerekeket a család többi tagjától.