7 tipp a rossz szagok megelőzésére az otthonodban

7

Megosztás

A levegő semlegesítésére (szagmenetesítésre) szolgáló naturális illatanyagok használatán túl nagyon fontos, hogy rendszeresen szellőztessük ki az otthonunkat. Ezzel felfrissítjük a beltéri levegőt, ami azon túl, hogy egészséges, még akár véget is vethet a kellemetlen szagoknak. Vannak olyan tipikus helyiségek, például a konyha, a fürdőszoba és a hálószoba, amik kitűnő terepei a szagok felhalmozódásának.

Ennek elkerülésére összeszedtünk neked pár egyszerű és olcsó trükköt. Garantáljuk, hogy segítségedre lesznek, és észre fogod venni a különbséget!

1. Szellőztess minél többször

Bár ez nyilvánvalónak tűnhet, de sajnos fontos ezzel kezdeni. Amikor többször is kiszellőzteted az otthonod és felfrissíted a levegőt, ott megszünteted a nehéz levegő érzését. Ezzel máris javítottál a közérzeteden, ráadásul a szagok az ilyen állott levegőből is eredhetnek. Ezért nincs is jobb, mint kinyitni az ablakokat, és beengedni egy kis friss levegőt! Figyelj oda a megfelelő levegőkeringetésre úgy, hogy átellenes oldalon nyitsz ablakokat egyszerre.

2. Tisztítsd meg a villanykörtéket

Ez a tipp különösen fontos ott, ahol dohányosok laknak, vagy erősen fűszeres ételeket főznek. Ezek nem csak makacs szagot hagynak maguk után, hanem láthatatlan filmréteget is képeznek a felületeken pl. az izzókon. Így minden alkalommal, amikor felkapcsolod a villanyt, az izzó felmelegíti ezt a láthatatlan filmréteget, és a szag visszatér. A probléma orvoslásához elég lehet, ha gyakran áttörlöd az izzókat egy enyhén nedves, majd egy száraz ronggyal.

3. Fordíts figyelmet a szőnyegekre

A rossz szagok gyakran a textíliákba ágyazódnak, és onnan szabadulnak ki újra. Különösen a szőnyegek tudják ontani magukból a szagokat. Az ezekben összegyűlt rossz szagok megszüntetéséhez először is alaposan porszívózd ki a szőnyeget. Ha tudsz, használj Hepa szűrős porszívót A HEPA szűrős porszívó az allergiások támasza | Porszívók, és porszívó tippek – az ormányos háztartási gép . Ezután dörzsöld át a szőnyeget enyhén vizezett (szinte száraz) szódabikarbónával, ami olcsó mégis kitűnően fedi el a szagokat. 1-2 óra után porszívózd ki a szőnyeget újra.

4. Citrom

A citromnak megannyi jótékony tulajdonsága és felhasználási módja van. Használhatod az otthonodat átható szagok megszüntetésére is. Különösen a halszag ellen hatékony. Friss, kellemes illatával egyszerűen és olcsón feljavíthatod otthonod illatát. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy félbevágsz három citromot, és felforralod őket bő vízben. Hagyd főni nyugodtan alacsony hőfokon. Körülbelül fél óra után észreveszed majd, hogy elkezdik kiadni citrusos aromájukat. Ezután hagyd kihűlni őket ott, ahol fel akarod frissíteni a levegőt.

5. Tisztítsd ki a kárpitokat

A kanapé kárpitjának tisztítása igazán fontos. Győződj meg róla, hogy az általad használt termék kompatibilis az adott anyaggal. Próbálj meg naturális hatóanyagot találni, így nem fogod az otthonod légminőségét szennyezni. Először mindig porszívózd ki a kárpitot! A bőr kárpit esetében a szagok elkerülésének legjobb módja, ha ezt kifejezetten egy, a bőrhöz készült olajos szappannal tisztítod.

6. Légfrissítés

A légfrissítő spray használata egy egyszerű trükknek tűnhet a rossz szagok megelőzésére, ám mi mégis óva intenénk bárkit a klasszikus sprayk használatától. Az illatanyagjaik általában szintetikusak és túlságosan koncentráltak, bár ez ízlés kérdése. Ugyanakkor nagy mennyiségű káros és egészségtelen anyagot juttathatnak az otthonod légterébe, ezért összességében rossz megoldásnak gondoljuk ezeket. Használj helyettük szagmódosító, természetes illóolajokat. Ilyenek például a tea-fa vagy levendula illóolaj. Ha mindenképpen spray-re van szükséged, akkor keverj össze néhány csepp illóolajat vízzel egy szórófejes flakonban. Akár pár csepp alkoholt (leginkább vodkát) is az oldathoz adhatsz. Ezután kedvedre permetezheted az oldatot a levegőbe, csak a közvetlenül a felületekre permetezést kerüld.

7. Ecet

Ha tényleg intenzív a szag, jöhet a minden otthonban megtalálható olcsó csodaszer, az ecet. Hagyj egy kis vízzel higított teli csésze fehér ecetet a helyiségben. Néhány óra alatt az ecet felszívja a rossz szagokat. Ezután öntsd ki az ecetet és alaposan szellőztesd ki a szobát. Ez a trükk még a makacs szagokat is képes eltüntetni, amik a konyhában vagy a fürdőszobában jelennek meg. Ezzel a módszerrel tényleg észre fogod venni a változást, mondhatni szagolható lesz a különbség!

Ezek a tippek a megelőzésre rendkívül hatékonyak és egy kis időráfordításnál tényleg nem igényelnek többet. Ha mégis megtörtént a baj és beágyazódott, naturális bűzök kerítették hatalmukba az otthonodat, akkor se aggódj! A biOzone szolgáltatásai között megtalálod a szagtalanítás prémiumot, ami kifejezetten az olyan esetekre hivatott, ahol még a nagymamák házipraktikái is csődöt mondanak! 😉

További Cikkek

Penész az otthonodban
Penész és szagmentesítés

6 hely az otthonodban, ahol penész rejtőzhet

Ha kellemetlen, dohos szagot érzel otthonodban, esetleg gyakori fejfájást vagy elhúzódó megfázást tapasztalsz magadon, elképzelhető, hogy penész rejtőzik az otthonodban. Ez az infógrafika abban segít,

Antimikrobiális nanotechnológiás védelem

Tartós fertőtlenítés

A mostani pandémiás, megfázásos és influenzás időszakban valószínűleg mindenki szorgalmasabb pl. a kézmosás terén.  A szülők igyekeznek elszigetelni a beteg gyerekeket a család többi tagjától.