6 praktika a beltéri levegő minőségének javítására és a légszennyezés csökkentésére otthonodban

6

Megosztás

Végeláthatatlan dugó az autópályán. Füstölgő ipari kémények. Ez csak néhány kép, amelyek eszünkbe jutnak, amikor a légszennyezésre gondolunk… de mi a helyzet a beltéri légszennyezéssel? Gondoltál már arra, hogy mennyire biztonságos a levegő az otthonodban?

Az igazság az, hogy a légszennyezés otthonodban ugyanolyan rossz – vagy még rosszabb – lehet, mint a szabadban. Mivel körülbelül az életünk 90%-át zárt térben töltjük, azt gondolhatnánk, hogy a beltéri levegő minőségéről gyakrabban kellene hallunk, de nem így van. Pánikra azonban semmi ok! Egy kis megelőzéssel és néhány alapvető ismerettel már azonnali lépéseket tehetsz a beltéri levegőminőség javítása érdekében.

Gyakori légszennyező anyagok

A légszennyező anyagok a háziállatok által kintről behurcolt szennyeződésektől a veszélyes gázszivárgásokig terjedhetnek. A szén-monoxid az egyik gyakori légszennyező anyag, amely a földgázból származik. A régebbi épületek azbesztet és ólomrészecskéket tartalmazhatnak, amelyek a levegőbe kerülve károsíthatják a tüdőt. A fürdőszobákban és konyhákban a nedvesség szintje általában magasabb, ezért gyakrabban fordul elő penészesedés.

Íme 6 dolog, amit azonnal megtehetsz, hogy javítsd otthonod levegőminőségét:

1. Cseréld ki a légkondi szűrőjét

A légkondicionáló rendszerek az év bizonyos szakaszában azért felelnek, hogy tökéletes hőmérsékletet biztosítsanak otthonodban. Miközben ciklikusan járatják a levegőt, kiszűrnek számos légszennyező anyagot. Egy idő elteltével a légszűrőik megtelnek, és nem funkcionálnak megfelelően. Ez nem csak a beltéri levegő minőségét rontja, hanem a légkondicionáló rendszerét is elhasználja, ami később költséges javításokhoz vezethet. Ügyelj tehát arra, hogy a légkondi szűrőit rendszeresen cseréld, vagy olyan szervizcsomagot vegyél igénybe, amely magában foglalja a szűrőcserét – különösen, ha allergiára hajlamos vagy, esetleg olyan nagyvárosi területen élsz, ahol magas a szennyezettségi szint.

2. Ne feledkezz meg más légszűrőkről sem

A légkondicionáló szűrője nem az egyetlen dolog, ami segít tisztán tartani a levegőt otthonodban. Ha valóban javítani szeretnéd a levegő minőségét, mindenképpen ellenőrizd a többi háztartási készülék szűrőit is. A porszívód, ruhaszárítód és a konyhai páraelszívód szűrőit is rendszeresen karban kell tartanod. Ezeket a gyakori háztartási szűrőket néhány havonta ajánlott tisztítani vagy cserélni.

3. Használd a konyhai páraelszívót

Sok beltéri légszennyező anyag a konyhából származik. A gáztűzhelyek káros szennyezőanyagokat bocsátanak ki, többek között szén-monoxidot és nitrogén-dioxidot. Még az elektromos égők is ugyanezeket a szennyező anyagokat termelik kisebb mennyiségben, valamint más olyan részecskéket is, amelyek akár a véráramba is felszívódhatnak. Főzés közben ezért mindenképpen kapcsold be a konyhai páraelszívót és ha van rá lehetőséged nyisd ki az ablakokat is.

4. Tartsd tisztán a takarókat, szőnyegeket

A takarók és a szőnyegek nem csak az otthon kényelmét növelik, kvázi légszűrőként is működnek, szálaikban elnyelve a port és más részecskéket. Rázd ki a takarókat, szőnyegeket hetente, hogy légszűrőként is funkcionálhassanak. Ezzel javíthatod a beltér légminőségét pusztán azzal, hogy textíliáid ott hevernek otthonod valamelyik szegletében!

5. Szabályozd a páratartalmat otthonodban

A magas páratartalom és a nedvesség kedvező körülményeket teremtenek a penészgombák szaporodásához. Akár légzőszervi problémákat, például allergiát és asztmát válthatnak ki. Lakóhelyedtől függően az év bizonyos időszakai különösen párásak lehetnek. Például a Balatonnál élők a nyári hónapokban tapasztalhatnak, extrém magas páratartalmat is. Csökkentsd párátlanítóval otthonodban a páratartalmat, így megfékezheted a penészgombák szaporodását és a levegőt is könnyebbnek fogod érezni.

6. Vásárolj szobanövényeket a levegő felfrissítésére

A növények a természet természetes légszűrői. A beltéri levegő minőségének javításáért néhány szobanövény megvásárlásával csodákat tehetsz otthonodban. Az olyan kisméretű növények, mint a páfrányok és liliomok, valamint a nagyobb pálmafák a legjobb választás, hogy a szennyeződéseket kiszűrjék a levegőből. Ha szeretnél az erre legalkalmasabb növényekről többet tudni, olvasd el ezt a bejegyzésünket is.

Segítségre van szükséged?

Az otthonodban lévő levegő tisztán tartása eltökéltséget és sok odafigyelést igényel. Első lépésben megismertél néhány egyszerű praktikát, amelyet saját magad is alkalmazhatsz a beltéri levegőszennyezés csökkentése érdekében. Ha viszont egy következő szintre szeretnéd emelni a belső légtered minőségét, keresd fel a biOzone szakembereit. Számos olyan szolgáltatással rendelkezünk, amelyek jelentősen hozzáadnak a fenti praktikákhoz. Lélegezz fel nyugodtan, tudva, hogy az otthonodban lévő levegő tiszta és biztonságos!

forrás: https://www.petro.com/resource-center/improve-indoor-air-quality

További Cikkek

Penész az otthonodban
Penész és szagmentesítés

6 hely az otthonodban, ahol penész rejtőzhet

Ha kellemetlen, dohos szagot érzel otthonodban, esetleg gyakori fejfájást vagy elhúzódó megfázást tapasztalsz magadon, elképzelhető, hogy penész rejtőzik az otthonodban. Ez az infógrafika abban segít,

Antimikrobiális nanotechnológiás védelem

Tartós fertőtlenítés

A mostani pandémiás, megfázásos és influenzás időszakban valószínűleg mindenki szorgalmasabb pl. a kézmosás terén.  A szülők igyekeznek elszigetelni a beteg gyerekeket a család többi tagjától.