Avagy fertőtlenítsünk úgy, hogy azzal megőrizzük egészségünket!
Klasszikus fertőtlenítés
A fertőtlenítés „ősidők” óta velünk élő változatát már mindenki jól ismeri. Legtöbbször még manapság is úgy fertőtlenítenek, hogy vagy a takarítással kötik egybe (pl. háztartásokban, kisebb vendéglátóhelyeken), vagy jobban odafigyelnek rá és külön fázisban fertőtlenítenek (pl. irodaházakban), de sok helyen nem az elérhető legmodernebb technológiákkal és hatóanyagokkal teszik. Amikor a takarítással együtt történik a fertőtlenítés, akkor speciális tisztító és egyben fertőtlenítő szereket használnak (remélhetőleg) pl. a háziasszonyok vagy a pincérek.
Ami pozitívum, hogy manapság már egyre több olyan szert kapni, ami nem tartalmaz egészségünkre káros és illékony szerves vegyületeket. Negatívum, hogy amikor valaki a takarításra koncentrál, rengeteg olyan érintési felületet nem fog megtisztítani, amik a kórokozóknak igazi melegágyai. Továbbá minden ilyen hatóanyagnak van behatási ideje (1-60 perc általában), ami azt jelenti, hogy nem elég egyszerűen kijuttatni és letörölni a felületről, hiszen így kizárólag csak felülettisztítást végzünk. Gondoljunk rá, hogy pl. egy étteremben, ahol a pincér éppen letakarítja az asztalt az előző vendégek után, amikor mi már ott várakozunk, vajon mennyire törődik a felhasznált szer behatási idejével?
Az irodaházakban és forgalmas helyeken, ahol sok ember megfordul, általában jobban odafigyelnek a részletekre és a felületeket előtisztítják, majd fertőtlenítik, akár külön odafigyelve az érintési felületekre. Sajnos azonban sokszor az olcsó és egészségünkre káros hatóanyagokkal végzik el a fertőtlenítést, legtöbbször kizárólag a takarító személyzet által fizikailag elérhető felületeken. Ezután az ajtóra függesztett papírra beírják a fertőtlenítés időpontját, és ezzel el is lett végezve az adott helyiség hatékony fertőtlenítése…
Modern fertőtlenítés
Az innovatív fertőtlenítést ezzel szemben a környezettudatosság, a légminőség javítás és a hatékonyság jellemzik. Nézzük, hogy mindezt hogyan lehet elérni!
A környezettudatosság a fertőtlenítésnél azt jelenti, hogy a hatóanyag nem hagy hátra semmilyen káros kemikáliát és illékony szerves vegyületet, hanem az aktív formáját követően teljes mértékben természetes vegyületekre bomlik vissza, mint pl. víz vagy oxigén. Ezzel kíméljük a környezetet és az egészségünket is! A klasszikus hatóanyagok ezzel ellentétben olyan káros vegyületeket tartalmaznak, amik a légtérben visszamaradnak és pl. fejfájást, levertséget, rossz közérzetet, de idővel akár komoly betegségeket is okozhatnak, ha nap mint nap lélegezzünk be azokat.
A modern fertőtlenítés továbbá a belső terek légminőségét is javítja. Az ilyen szolgáltatók általában hideg vagy meleg ködöt képezve, elektrosztatikus vagy ózon technológiát, esetleg ezeknek a keverékét alkalmazva végzik el a fertőtlenítést. Az ózon gáz halmazállapota miatt, a ködképzés pedig a nano méretű részecskékre porlasztott hatóanyag miatt képesek a légtérben lebegni. Ezzel a levegőben lévő – pl. az éveken át káros hatóanyagokkal történő korábbi fertőtlenítőszerekből visszamaradt, vagy bizonyos termékekben megtalálható – egészségünkre káros vegyületek lebontására is képesek.
Nézzük végül, de nem utolsó sorban a hatékonyságot! Ennek alapvető feltételei, az erős fertőtlenítő hatóanyag, ami elér minden felületet, a behatási idő szakszerű betartása mellett. Ezt egy profi szakember minden esetben biztosítja! Kiemelkedő hatékonyságot ér el egy ilyen szolgáltató, amikor pl. az érintési pontokat előtisztítják, hogy a fertőtlenítő hatóanyag tiszta felületre kerüljön ki. Továbbá a fertőtlenítés után, akár speciális felületkezelést is alkalmaznak némelyek, amivel akár több napos/hetes/hónapos védelmet is képesek kialakítani a kórokozókkal szemben.
Nézzünk hát újra a már említett képzeletbeli étteremben, a gyakorlati példát! Egy olyan vendéglőben, ahol elvégeztek egy ilyen innovatív többfázisú fertőtlenítést és felületkezelést, ott a pincér valóban képes lesz akár egy sima vizes ronggyal pár másodperc alatt elérni, hogy az asztalunk ne csak tiszta, de valóban kórokozómentes legyen. Bon Appetit! 😊
Háztartások és forgalmas helyszínek
Természetesen a háztartások nem olyan forgalmas helyek, hogy rendszeresen a modern fertőtlenítés hatékonyságát igényelnék. Viszont, ahogy évente egyszer, kétszer nagytakarítást tart egy háziasszony, ugyanígy hasznos lehet igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat időközönként otthonainkban is. Például egy influenza vagy allergia szezonban, esetleg asztmás családtag esetén vagy egy barátok által sokat látogatott nyaralóban a szezon előtt, esetleg egy koronavírusos fertőzés után. Amire mindenképpen figyeljünk otthonainkban fertőtlenítéskor, az a káros szerek mellőzése, kiemelt figyelem a gyakori érintési pontokra és a behatási idők betartása. Szellőztessünk továbbá gyakran, hiszen a sokat bírált rossz minőségű kinti levegő általánosságban sokkal jobb, minta belső terek légminősége.
A forgalmas helyszíneken pedig mindenképpen ajánlott egy megbízható és környezettudatos, modern fertőtlenítő szolgáltatóval konzultálni annak érdekében, hogy biztonságosabb és egészségesebb légtérben tudjuk eltölteni a mindennapokat, annál, mint amit mostanáig megszoktunk.