Penészmentesítés házilag vagy szakemberrel?

Penészmentesítés

Megosztás

A penész az év bármely időszakában kialakulhat, de a téli hónapokban különösen gyakori jelenség. Kifejezetten egészségtelen a penésszel való együttélés, továbbá higiéniai és esztétikai szempontból sem éppen ideális, ezért sokan vannak, akik szeretnének megszabadulni a penésztől. Lássuk milyen lehetőségeink vannak.

A penészmentesítés házilag is megoldható, de ritkán tudunk tartós eredményt elérni
A penésztől megszabadulni egyszerű feladatnak tűnik

A házi praktikák és penészírtó szerek

A penész spóráit elpusztítani látszólag egyszerű feladatnak tűnik. Sokan próbálkoznak a háztartásban megtalálható olyan alapvető anyagokkal, mint például a szódabikarbóna és az ecet keveréke. Ez nem rossz irány. Fontos, hogy legalább 20%-os és lehetőleg fehér ecetet keverjünk össze a szódabikarbónával. Vannak, akik a citromléről, vannak, akik a felforralt sós vízről és igazából számtalan, általában savas dologról állítják, hogy tökéletes penészölők. Ezek abból a szempontból kiváló megoldások, hogy nem tartalmaznak az egészségünkre káros vegyületeket. Aki a házi praktikákban nem hisz, a boltok polcain talál nagyon olcsó (akár pár száz Ft) penészmentesítőktől kezdve, a klasszikus, szinte mindenki által ismert szereken át (az öreg Szavó), az igazi csodaszerekig (általában 10 ezer Ft + árkategóriában) mindent. Általában már a legolcsóbb szerek is biztos hatékonyságot és a csodaszerek kategóriában még szebben ragyogó falakat is ígérnek, mint a penészesedés előtt. Az olcsó szerek összetevői nem meglepő módon, sokszor klór alapú vegyszerek vagy anionos felületaktív anyagok. Ezek sokszor illékony szerves vegyületeket is tartalmaznak és sokáig visszamaradnak a légtérben, így belélegezzük őket. Az egészségünkre és közérzetünkre is káros hatással vannak, ezért adódik a kérdés, hogy biztosan jobb ezeket belélegezni, mint a gombaspórákat? A csodaszerek kategóriában találunk környezetbarát termékeket, amik nem hagynak hátra káros vegyületeket, ez plusz pont. Eljutottunk tehát oda, amit a házi praktikák szerei is nyújtanak az ígéretek alapján…Penészpusztítást káros vegyszerek nélkül. A csodaszerek kategória csúcsán találkozunk olyanokkal is, amik azt ígérik, hogy az eltávolításuk után semmilyen elszíneződés nem marad a penészesedett területen. Azt azonban tudnunk kell, hogy a penész tud olyan elszíneződést okozni a falakon, hogy mindenképpen szükség van esztétikai festésre. Azt is ígérik továbbá, hogy befedik a penészt (pl. sűrű hab vagy zselé formájában) és így nem engedik azt tovább szaporodni. Miért akarja az egyik szer befedni a penészt a másik nem? Melyik az igazán hatékony penészölő? Lassan minden kiderül 😊

A legjobb penészírtó szerek

A különböző praktikák és szerek forgatagában tehát adódik a kérdés, hogy melyik írtja ki valóban a penészt? Az igazság az, hogy a felületi penészt a felsoroltak szinte bármelyike képes elpusztítani, ha megvan a megfelelő ideig a kontakt. Ha ezek a hatóanyagok elérik a penész összes spóráját a megfelelő ideig, akkor a penész meghal. Miért is akarnám tehát másra bízni otthonom penészmentesítését, ha magam is el tudom végezni, ráadásul akár fillérekért is? A továbbiakban erre is fény derül!

Penészmentesítés szakértelemmel

Érdemes megfontolni, hogy penészmentesítéskor szakemberhez forduljunk
Érdemes megfontolni, hogy szakemberhez forduljunk

Az igazság, hogy penészmentesítésnél a probléma kulcsa nem a látható penész megölése, hanem a számunkra láthatatlan spórák elpusztítása és a penész védelmi mechanizmusának kioltása. Amikor a gombaspórát megtámadják, akkor válaszreakcióként, akár milliónyi spórát képes kilövellni a légtérbe. Ha a gombaspórák a megfelelő környezetben landolnak, elkezdenek szaporodni. Ezt a folyamatot bár szabad szemmel nem látjuk, az eredményét a későbbiekben biztosan.  Amikor folyékony hatóanyagokkal, de ha még a drágább penészt befedő csodaszerekkel próbálkozunk is, szinte mindig csak a látható penészt vagyunk képesek elpusztítani házilag. Ilyenkor pár hét vagy hónap után, otthonunk még több részén kezd megjelenni a penész, mint mielőtt nekiálltunk volna kiírtani. Ezzel szemben a szakértelemmel végzett penészmentesítés nem csak a szabad szemmel látható penész kiírtására, hanem a már meglévő és a védekezés során kilövellt, láthatatlan spórák elpusztítására és az újrapenészesedés megakadályozására fókuszál. Kiemelten fontos a penész kialakulásának lehetséges okainak a feltárása, amihez egy szakember tapasztalatával és mérőműszereivel is nagyban hozzá tud járulni, elősegítve a fő célt, hogy életterünk tartósan penészmentes maradjon. Érdemes tehát megfontolni, hogy szakemberhez fordulunk.

A következő alkalommal olyan hasznos praktikákkal jelentkezünk, amelyek segíthetnek megelőzni a penész kialakulását otthonunkban. Pl.: teljesen kinyissuk az ablakot, vagy csak bukóra állítsuk? Erre és hasonló kérdésekre is megadjuk majd a választ.

További Cikkek

Penész az otthonodban
Penész és szagmentesítés

6 hely az otthonodban, ahol penész rejtőzhet

Ha kellemetlen, dohos szagot érzel otthonodban, esetleg gyakori fejfájást vagy elhúzódó megfázást tapasztalsz magadon, elképzelhető, hogy penész rejtőzik az otthonodban. Ez az infógrafika abban segít,

Antimikrobiális nanotechnológiás védelem

Tartós fertőtlenítés

A mostani pandémiás, megfázásos és influenzás időszakban valószínűleg mindenki szorgalmasabb pl. a kézmosás terén.  A szülők igyekeznek elszigetelni a beteg gyerekeket a család többi tagjától.