A modern fertőtlenítés bemutatása

A légminőség hat a közérzetünkre, teljesítményünkre és az egészségünkre is.

Megosztás

Avagy fertőtlenítsünk úgy, hogy azzal megőrizzük egészségünket!

Klasszikus fertőtlenítés

A fertőtlenítés „ősidők” óta velünk élő változatát már mindenki jól ismeri. Legtöbbször még manapság is úgy fertőtlenítenek, hogy vagy a takarítással kötik egybe (pl. háztartásokban, kisebb vendéglátóhelyeken), vagy jobban odafigyelnek rá és külön fázisban fertőtlenítenek (pl. irodaházakban), de sok helyen nem az elérhető legmodernebb technológiákkal és hatóanyagokkal teszik. Amikor a takarítással együtt történik a fertőtlenítés, akkor speciális tisztító és egyben fertőtlenítő szereket használnak (remélhetőleg) pl. a háziasszonyok vagy a pincérek.

Ami pozitívum, hogy manapság már egyre több olyan szert kapni, ami nem tartalmaz egészségünkre káros és illékony szerves vegyületeket. Negatívum, hogy amikor valaki a takarításra koncentrál, rengeteg olyan érintési felületet nem fog megtisztítani, amik a kórokozóknak igazi melegágyai. Továbbá minden ilyen hatóanyagnak van behatási ideje (1-60 perc általában), ami azt jelenti, hogy nem elég egyszerűen kijuttatni és letörölni a felületről, hiszen így kizárólag csak felülettisztítást végzünk. Gondoljunk rá, hogy pl. egy étteremben, ahol a pincér éppen letakarítja az asztalt az előző vendégek után, amikor mi már ott várakozunk, vajon mennyire törődik a felhasznált szer behatási idejével?

Az irodaházakban és forgalmas helyeken, ahol sok ember megfordul, általában jobban odafigyelnek a részletekre és a felületeket előtisztítják, majd fertőtlenítik, akár külön odafigyelve az érintési felületekre. Sajnos azonban sokszor az olcsó és egészségünkre káros hatóanyagokkal végzik el a fertőtlenítést, legtöbbször kizárólag a takarító személyzet által fizikailag elérhető felületeken. Ezután az ajtóra függesztett papírra beírják a fertőtlenítés időpontját, és ezzel el is lett végezve az adott helyiség hatékony fertőtlenítése…

Klasszikus fertőtlenítés

Modern fertőtlenítés

Az innovatív fertőtlenítést ezzel szemben a környezettudatosság, a légminőség javítás és a hatékonyság jellemzik. Nézzük, hogy mindezt hogyan lehet elérni!

A környezettudatosság a fertőtlenítésnél azt jelenti, hogy a hatóanyag nem hagy hátra semmilyen káros kemikáliát és illékony szerves vegyületet, hanem az aktív formáját követően teljes mértékben természetes vegyületekre bomlik vissza, mint pl. víz vagy oxigén. Ezzel kíméljük a környezetet és az egészségünket is! A klasszikus hatóanyagok ezzel ellentétben olyan káros vegyületeket tartalmaznak, amik a légtérben visszamaradnak és pl. fejfájást, levertséget, rossz közérzetet, de idővel akár komoly betegségeket is okozhatnak, ha nap mint nap lélegezzünk be azokat.

A modern fertőtlenítés továbbá a belső terek légminőségét is javítja. Az ilyen szolgáltatók általában hideg vagy meleg ködöt képezve, elektrosztatikus vagy ózon technológiát, esetleg ezeknek a keverékét alkalmazva végzik el a fertőtlenítést. Az ózon gáz halmazállapota miatt, a ködképzés pedig a nano méretű részecskékre porlasztott hatóanyag miatt képesek a légtérben lebegni. Ezzel a levegőben lévő – pl. az éveken át káros hatóanyagokkal történő korábbi fertőtlenítőszerekből visszamaradt, vagy bizonyos termékekben megtalálható –  egészségünkre káros vegyületek lebontására is képesek.

Nézzük végül, de nem utolsó sorban a hatékonyságot! Ennek alapvető feltételei, az erős fertőtlenítő hatóanyag, ami elér minden felületet, a behatási idő szakszerű betartása mellett. Ezt egy profi szakember minden esetben biztosítja! Kiemelkedő hatékonyságot ér el egy ilyen szolgáltató, amikor pl. az érintési pontokat előtisztítják, hogy a fertőtlenítő hatóanyag tiszta felületre kerüljön ki. Továbbá a fertőtlenítés után, akár speciális felületkezelést is alkalmaznak némelyek, amivel akár több napos/hetes/hónapos védelmet is képesek kialakítani a kórokozókkal szemben.

Nézzünk hát újra a már említett képzeletbeli étteremben, a gyakorlati példát! Egy olyan vendéglőben, ahol elvégeztek egy ilyen innovatív többfázisú fertőtlenítést és felületkezelést, ott a pincér valóban képes lesz akár egy sima vizes ronggyal pár másodperc alatt elérni, hogy az asztalunk ne csak tiszta, de valóban kórokozómentes legyen. Bon Appetit! 😊

Az innovatív fertőtlenítés a légminőséget is javítja, így az egészségünkre, teljesítményünkre és közérzetünkre is pozitívan hat

Háztartások és forgalmas helyszínek

Természetesen a háztartások nem olyan forgalmas helyek, hogy rendszeresen a modern fertőtlenítés hatékonyságát igényelnék. Viszont, ahogy évente egyszer, kétszer nagytakarítást tart egy háziasszony, ugyanígy hasznos lehet igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat időközönként otthonainkban is. Például egy influenza vagy allergia szezonban, esetleg asztmás családtag esetén vagy egy barátok által sokat látogatott nyaralóban a szezon előtt, esetleg egy koronavírusos fertőzés után.  Amire mindenképpen figyeljünk otthonainkban fertőtlenítéskor, az a káros szerek mellőzése, kiemelt figyelem a gyakori érintési pontokra és a behatási idők betartása. Szellőztessünk továbbá gyakran, hiszen a sokat bírált rossz minőségű kinti levegő általánosságban sokkal jobb, minta belső terek légminősége.

A forgalmas helyszíneken pedig mindenképpen ajánlott egy megbízható és környezettudatos, modern fertőtlenítő szolgáltatóval konzultálni annak érdekében, hogy biztonságosabb és egészségesebb légtérben tudjuk eltölteni a mindennapokat, annál, mint amit mostanáig megszoktunk.

További Cikkek

Penész az otthonodban
Penész és szagmentesítés

6 hely az otthonodban, ahol penész rejtőzhet

Ha kellemetlen, dohos szagot érzel otthonodban, esetleg gyakori fejfájást vagy elhúzódó megfázást tapasztalsz magadon, elképzelhető, hogy penész rejtőzik az otthonodban. Ez az infógrafika abban segít,

Antimikrobiális nanotechnológiás védelem

Tartós fertőtlenítés

A mostani pandémiás, megfázásos és influenzás időszakban valószínűleg mindenki szorgalmasabb pl. a kézmosás terén.  A szülők igyekeznek elszigetelni a beteg gyerekeket a család többi tagjától.