Mik is valójában a nanotechnológiás antimikrobiális bevonatok?

hgfd

Megosztás

Az antimikrobiális bevonatok iparága egy rendkívül gyorsan fejlődő szektorrá vált az utóbbi évtizedben. Erre a folyamatra a Covid-19 világjárvány mondhatnánk, hogy olaj volt a tűzre. A mostanra már több milliárd dolláros ágazatot érthetően pozitív irányba befolyásolta a pandémia, ahol a nanotechnológiás eljárással kifejlesztett bevonatokat, a káros mikroorganizmusok felületeken történő szaporodásának megakadályozására fejlesztik ki. Kezdetben az iparág fő felvevőpiaca az egészségügy volt, de mára már robbanásszerű terjeszkedésnek indult és akár az otthonainkban is elérhető technológiává vált. A Grand View Research jelentése szerint az észak-amerikai és európai piacok még további 35%-os növekedést realizálhatnak a közeljövőben. Vizsgáljuk meg tehát közelebbről ezt a ma már lakossági szinten is elérhető innovatív technológiát!

Az antimikrobiális bevonatok felhasználása

Az antimikrobiális bevonatokat többnyire a hot-spotokon (gyakran érintett felületeken) alkalmazzák. Pultokra, ajtókilincsekre, kapaszkodókra, íróasztalokra, konyhabútorokra, számítógépekre vagy akár falakra és szellőzőrendszerek felületeire. Ezek a hatóanyagok akár maszkokat, szőnyegeket és egyéb textíliákat is képesek kezelni. Az ilyen bevonatokat kezdetben a festékgyártók használták, akik alapozó termékeikre és falfestékeikre alkalmazták, hogy korlátozzák a kórokozók elterjedését az épületekben. Továbbá az orvosi létesítmények és a kórházak is alkalmazták, akik antimikrobiális bevonatot képeztek az orvosi eszközeiken. Azonban a 2020-as évben olyan fejlődésnek indult az iparág, hogy el tudott terjedni a technológia olyannyira, hogy még az otthonainkat is elérte. Ma már olyan hatóanyagokat képes az iparág előállítani, amik teljesen ártalmatlanok az emberi szervezetre, a légterünk minőségére és extrém esetekben akár 12 hónapos antibakteriális védelmet nyújthatnak.

Az antimikrobiális bevonatok előnyei

Környezeti hatás

Az antimikrobiális bevonatok amellett, hogy segítenek megakadályozni a kórokozók növekedését és terjedését (ezt hívjuk antibakteriális hatásnak), az épületek tisztítását és fertőtlenítését is pozitívan befolyásolhatják. Ha a felületeket antimikrobiális bevonattal kezelik, az azt is jelenti, hogy egy olyan láthatatlan pajzsot képeznek a felületen, amit a napi érintések, az általános takarítás, de még az erősebb fizikai behatás sem képes onnan eltávolítani. Ezért nincs is szükség egy bizonyos ideig az aktív fertőtlenítőszerek alkalmazására az adott felületen. Ez kevesebb káros vegyületet jelent a légterünkben, környezetben, amit a klasszikus fertőtlenítőszerek használatával éppen a levegőbe juttatnánk.

Tartós védelem a mikrobák ellen

Az antimikrobiális bevonatokról tudományos szinten bizonyított, hogy olyan adalékanyagokkal rendelkeznek, amelyek megfelelő és tartós védelmet nyújtanak a gombák és penészgombák, a baktériumok és mostanra már a vírusok nagy spektruma ellen is. Ezzel csökkentik a fertőződés és a mikroorganizmusok szaporodását a kezelt felületeken, sőt még a kellemetlen szagok kialakulását is. Amíg a bevonat az adott felületen van, a mikrobák nem kapnak esélyt a túlélésre. Így ezekkel a szerekkel tulajdonképpen egy hónapokig tartó, a fizikai behatásoknak ellenálló antibakteriálisan védett felületet tudunk kialakítani.

Hosszabb élettartam

Miután az antimikrobiális bevonatok egy felületre felkerülnek, nem okoznak elszíneződést, nem szivárognak ki, és nem befolyásolják a felület végső megjelenését, mint a klasszikus fertőtlenítő hatóanyagok. Továbbá az élettartamuk is jelentősen hosszabb, még akár az olyan modernebb hatóanyagokhoz képest is, amik dioxidokat vagy ezüst ionokat tartalmaznak.

Költséghatékony

Az antimikrobiális kezelés hosszútávú hatása miatt a közintézmények és az üzleti szféra szereplői nagy mennyiségű pénzt takaríthatnak meg azzal, hogy a kezelt felületeket nem kell olyan gyakran tisztítani, fertőtleníteni. Továbbá a kezelt tárgyak és felületek élettartama is megnövekedhet, ezért a karbantartási költségeket is pozitívan befolyásolhatja az állandó antibakteriális védelem.

Kevesebb kórokozó, egészségesebb emberek

A baktériumok és kórokozók ott terjednek leginkább, ahol jelentős az emberi érintkezés. Ilyenek az irodák, szállodák, fitnesztermek, szórakozóhelyek és vendéglők. De ilyen tér lehet egy családi konyha vagy akár egy gépjármű. Ezeket a helyeket jelentős emberi interakciók jellemzik nap mint nap. Az antimikrobiális bevonatok ezeket a tereket „egészségesebbé” teszik azáltal, hogy csökkentik a csírák és baktériumok jelenlétét a felületeken.

Az antimikrobiális bevonatok jövője

A MarketsandMarkets kutatócég előrejelzése szerint az antimikrobiális bevonatok a közeljővőben szinte minden fajta épületben elterjednek majd. Az irodák, az egészségügyi intézmények, az élelmiszer-előkészítés és a textiltermékgyártók már manapság is jelentős mértékben felhasználják a technológiát. Egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy a specifikus antimikrobiális bevonatok megjelenésével, és a professzionális szolgáltatók elterjedésével az iparág az urbanizációt is meghódítja. Sok mikro – és középvállalkozás és a lakosság egyre nagyobb része is igénybe fogja venni az antimikrobiális nanotechnológiát, mint a kórokozók távol tartásának, és az emberek egészséges környezetének fenntartásának jelenlegi, leghatékonyabb módszerét.

Forrás: WHAT ARE ANTIMICROBIAL COATINGS? – Mixer Direct

További Cikkek

Penész az otthonodban
Penész és szagmentesítés

6 hely az otthonodban, ahol penész rejtőzhet

Ha kellemetlen, dohos szagot érzel otthonodban, esetleg gyakori fejfájást vagy elhúzódó megfázást tapasztalsz magadon, elképzelhető, hogy penész rejtőzik az otthonodban. Ez az infógrafika abban segít,

Antimikrobiális nanotechnológiás védelem

Tartós fertőtlenítés

A mostani pandémiás, megfázásos és influenzás időszakban valószínűleg mindenki szorgalmasabb pl. a kézmosás terén.  A szülők igyekeznek elszigetelni a beteg gyerekeket a család többi tagjától.