Mi is valójában a beltéri légminőség?

legminposztcov

Megosztás

A levegő minőségéről napjainkban rengeteg szó esik. Ezek általában a kültéri levegőt vizsgálva bolygónk atmoszférájára, környezeti hatásokra és összefüggésekre koncentrálva keresik a választ egy fenntarthatóbb jövőre. Mi most ezzel szemben, a témában még kistestvérnek számító, belső terek légminőségével szeretnénk foglalkozni. Mindezt azért, mert úgy gondoljuk, hogy egy könnyebben mérhető és értelmezhető és egy legalább annyira fontos témáról van szó. Kutatások bizonyítják, hogy időnk 90%-át belső légterekben töltjük el, és hogy ezeknek a légtereknek a szennyezettsége jóval magasabb, mint a külső levegőé.

Belső terek légminőségének alapvető meghatározói

A négy alapvető eleme a belterek légminőségének a szállópor részecskék, a bűzök és gázok, az illékony szerves vegyületek és a kórokozók. Jelenlétük minden épületben elkerülhetetlen, de akár már megelőzéssel is tudunk tenni annak érdekében, hogy alacsonyabb szinten tartsuk ezeket. Azonban az igazi változáshoz többre van szükség. A legtöbb épületben már felépültek az említett kellemetlen és sokszor egészségkárosító részecskék és állandó magas jelenlétük van. A későbbiekben jelentkezünk egy bejegyzéssel, amit a különböző VOC-k, azaz illékony szerves vegyületek bemutatására fordítunk.

Milyen hatásai lehetnek a beltéri légminőségnek?

A légminőség monitorozásban és javításban előttünk járó országokban már elterjedt kifejezés az épületfüggő betegség (building related sickness) és a beteg épület szindróma (sick building syndrome). Ezek mind az adott épület légminőségével vannak összefüggésben. Amikor egy épület légminősége rossz, épületfüggő betegségek jelentkezhetnek. Ilyenkor csak egy szűkebb réteg pl. az allergiások vagy a vegyszerekre érzékenyebbek fognak rosszul reagálni az épületben eltöltött idő alatt. Vannak viszont olyan rossz légminőségű épületek, amelyekben az emberek többsége jó eséllyel rosszul fog reagálni. A reakció mértéke rövid távon a legtöbb esetben enyhe, éppen ezért szokta az átlagember ezeket figyelmen kívül hagyni. Általában ugyanabban az épületben, több embernél jelentkező pl. fáradékonyság, koncentrációcsökkenés, rossz közérzet vagy fejfájás a legtöbb esetben az épület légminőségével van összefüggésben. A vegyszerekre érzékenyek vagy allergiások természetesen sokkal könnyebben detektálják az olyan helyeket, ahol a levegőben pollenek és allergének, illékony szerves vegyületek vannak jelen magas koncentrációban. Ezek olyannyira valós problémák, hogy sok országban, mint pl. USA, Németország, már államilag meghatározott értékek vonatkoznak a légminőség szintjére minden forgalmasabb intézményben, ezzel védve az épületekben lévők egészségét és közérzetét.

Mit tehetünk a mindennapi környezetünk légminőségének javulásáért?

Léteznek egyszerű házipraktikák is, amik a megelőzésben igen hasznosak lehetnek. Azonban sok épületben az évek vagy akár évtizedek alatt kialakult rossz légminőségnek a javítása áldozatot, odafigyelést, szakértelmet és sok esetben nézőpontváltást igényel. Találunk olyan szolgáltatókat a piacon, akik sajnos nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora hatással vannak a légminőségre, ezért egy adott problémát megoldva, de egy újat létrehozva végzik el feladatukat. A teljesség igénye nélkül olyan ágazatok, amik nagyban befolyásolják a légminőséget: bútorgyártás, textilgyártás, szellőzőrendszerek kiépítése és tisztítása, takarítás, fertőtlenítés, szőnyeg és kárpit tisztítás, szagtalanítás, penészmentesítés, légszűrő berendezések, légminőség javítás stb. Ha ezek a gyártók és szolgáltatók felismerik eljárásaik légminőségre gyakorolt hatását, és arra odafigyelve alkotják meg azokat, akkor akár pár év alatt jelentős javulás érhető el ezen a területen. Mi nagyon örülnénk, ha ez már most megtörténne és nem csak akkor fordulna a döntéshozók figyelme a belső terek légminőségének javítására, amikor már az emberek egy jelentős csoportja, képtelen elviselni a vegyszerek magas koncentrációját és testi, pszichés reakciókat él át (MSC- Multiple Chemical Sensitivities). Mi a biOzone, fertőtlenítési, szag és penészmentesítési szolgáltató vagyunk, de célunkul tűztük ki a légminőségjavítást és a fenntarthatóságot eljárásaink kidolgozásában és hatóanyagaink kiválasztásakor. Azért végeztünk külföldi légminőségjavítási specialista kurzusokat, hogy szolgáltatásainkkal képesek legyünk a légminőséget felmérni, azt javítani és hosszútávú megoldásokkal szolgálni. Reményeink szerint egyre több szolgáltató fog csatlakozni ehhez a törekvésünkhöz, és egyre több munkáltató, magánszemély fogja igényelni azt a típusú egészség és környezettudatos szolgáltatást, amit mi igyekszünk képviselni. Belső terek légminőségjavítására fel!

További Cikkek

Penész az otthonodban
Penész és szagmentesítés

6 hely az otthonodban, ahol penész rejtőzhet

Ha kellemetlen, dohos szagot érzel otthonodban, esetleg gyakori fejfájást vagy elhúzódó megfázást tapasztalsz magadon, elképzelhető, hogy penész rejtőzik az otthonodban. Ez az infógrafika abban segít,

Antimikrobiális nanotechnológiás védelem

Tartós fertőtlenítés

A mostani pandémiás, megfázásos és influenzás időszakban valószínűleg mindenki szorgalmasabb pl. a kézmosás terén.  A szülők igyekeznek elszigetelni a beteg gyerekeket a család többi tagjától.