7 hasznos tipp a penészesedés elkerülésére

A penész káros az egészségünkre, szabaduljunk meg tőle!

Megosztás

Ahogy korábban a „Penészmentesítés házilag vagy szakemberrel” bejegyzésünkben ígértük, összeszedtünk pár hasznos tanácsot nektek, amik segíthetnek a penészesedés kialakulásának megelőzésében. Ahhoz, hogy tartósan penészmentes, egészséges környezetünk legyen otthon vagy a munkahelyünkön, a nedvesség és a légáramlás szabályozására van szükség. Az alábbi tippek ezekben lesznek segítségetekre.

1. Páratartalom mérése és szabályozása

A legideálisabb relatív páratartalom beltérben 40%-50% között van

A penésznek a táplálékon kívül nedvességre van szüksége ahhoz, hogy kialakuljon. Kulcsfontosságú tehát, hogy tisztában legyünk az aktuális páratartalommal, ami általános esetben a nedvesség legfőbb forrása. Ehhez szükségünk lesz páramérő (relatív páratartalom) műszerre. Ha el akarjuk kerülni a penészt, ne engedjük a relatív páratartalmat tartósan 60% fölé emelkedni. A legideálisabb érték 40 és 50% között van. 30% alá sem jó szárítani a levegőt, mert az számunkra lesz kellemetlen, sőt egészségtelen. Használjunk ezért páramentesítőt, legalább 10L / 24óra teljesítményűt, amikor fürdésre, mosásra, mosogatásra, főzésre kerül sor. Ha a páratartalom tartósan magas, akár egész napszakokra is bekapcsolhatjuk ezeket a berendezéseket.

2. Szellőztessünk hatékonyan!

A szellőztetés bár alapvető és azt gondolhatnánk, hogy említésre sem érdemes, csodák-csodájára, lehet ezt is jól és rosszul is csinálni! Szellőztessünk naponta 2-szer, 3-szor. Csináljunk kereszthuzatot, hogy a beltéri levegő minél gyorsabban és minél nagyobb %-ban kicserélődjön. Ha esetleg nem az osztrák Alpokban élünk, hanem egy magyar lakótelepen, akkor is nyugalom, mert egészségesebb a levegő, amit beengedünk a már bent lévőnél. Télen kerüljük el a huzamosabb ideig történő szellőztetést, bukó állásba állított ablakkal! Így ugyanis nagyon lehűtjük a falat közvetlenül az ablak körül, amivel éppen, hogy segíteni fogjuk a pára kicsapódását, ami a penész kialakulásához vezethet.

3. Vízfoltok kezelése

Tartsuk szárazon otthonunkat, munkahelyünket

A járólapra vagy asztalokra, különösen a szövetekre stb. kiöntött folyadékot vagy pl. az ablakokban lecsapódott párát gyorsan és teljesen szárítsuk fel, ne várjuk meg míg megszárad! Az olyan mindennapi dolgok, mint a mosógépben a nedves ruha, vagy a fürdéskor nedvessé váló felületek, vagy a téli hidegben vizesedő ablakok stb. mind törlést igényelnek. Ne hagyjunk nedvesen, vizesen dolgokat magunk körül. Ha esetleg beázás vagy árvíz volt, az olyan fa bútorokat és szőnyegeket, amiket nem tudunk legfeljebb 2 nap alatt kiszárítani, sajnos jobb, ha eldobjuk. Az épület kiszárításához pedig hívjunk szakembert, aki gyors és hatékony munkát képes végezni.

4. Bútorok okos elhelyezése

Ha lehetséges, ne helyezzük teljesen a falhoz a bútorokat. Segít a penész kialakulásának elkerülésében, ha van legalább egy ujjnyi hely a bútor és a fal között, így ott is mozogni, cserélődni tud a levegő. Hatványozottan igaz ez a homlokzati falakra, különösképpen azoknak sarok részeire. Ezek a területek még a modern, jó szigeteléssel ellátott épületeknél is hőhidas pontok (geometriai hőhíd) lehetnek. Ide elhelyezni pl. egy nagy méretű szekrényt a falra tolva, gyakorlatilag egyenlő a penésznek küldött meghívóval.

5. Szeretett növényeink

Gyönyörűek, és némelyek kifejezetten hatékonyan képesek tisztán tartani a beltéri levegőt, viszont sajnos a penész is oda van értük. A nedves földjük tökéletes táptalaj a penészgombák számára, ahonnan átterjedhet a ház többi részére is. Ahelyett, hogy azt tanácsolnánk, hogy mindenki szabaduljon meg a szobanövényeitől, azt a tippet adjuk, hogy ne öntözzük túl őket, hiszen az a legtöbb növénynek sem jó, ha a vízben áll. A másik, amit tehetünk, hogy az öntözővizet egy kis lapacho teával turbózzuk. A lapacho egy fafajta, aminek kérgében egy olyan olaj található, amely még az esőerdőkben is képes ellenállni a gombáknak, így segít meggátolni a penészgombásodást a növények talajában.

6. Kültéri figyelem

Az ereszcsatornák és vízgyűjtő pontok tisztítás nélkül eldugulnak

A belső penészproblémának lehet akár kültéri forrása is. A heves viharok után megjelenő vízfoltos fal eltelítődött vagy sérült ereszcsatornára utalhat. Érdemes ezeket rendszeresen ellenőrizni és időközönként (évente) kitisztíttatni, illetve sérült eresz esetén azonnal javíttatni.

Fontos az épület körüli talaj lejtése is a falaktól. Ha ez nem megfelelő, ott a víz összegyűlhet, és beszivároghat az alagsorba vagy a pincébe, vagy akár átáztathatja a falak tövét. Eső után ezeket is egészen jól meg tudja figyelni még egy laikus is.

7. Elővigyázatosság, penészgátló termékek

Építkezésnél vagy felújításnál érdemes, ahol lehet penészgátló és illékony szerves anyag (Voc) mentes termékeket használni. Bár valamivel drágábbak, hosszú távon kifizetődő és mint tudjuk „az egészségnek nincs ára”. Lehet már kapni penészálló és Voc mentes pl. festéket, fugát, szilikont és tömítőt stb. Kapható penészálló gipszkarton is, ami papír nélküli – a gipszmagot üvegszál borítja, ami a felületet rendkívül vízállóvá teszi. Ezek alkalmazása különösen ajánlott a vizes helyiségekben.

A penész megelőzése odafigyelést és elszántságot igényel, ráadásul nincsen rá teljesen általános és biztos megoldás. Minden éghajlat, épület és annak lakója más és más. Ezek a tippek viszont sokat segítenek majd, az egészséges és penészmenetes környezet kialakításában, akkor, ha valóban megfogadod őket 😊 

További Cikkek

Penész az otthonodban
Penész és szagmentesítés

6 hely az otthonodban, ahol penész rejtőzhet

Ha kellemetlen, dohos szagot érzel otthonodban, esetleg gyakori fejfájást vagy elhúzódó megfázást tapasztalsz magadon, elképzelhető, hogy penész rejtőzik az otthonodban. Ez az infógrafika abban segít,

Antimikrobiális nanotechnológiás védelem

Tartós fertőtlenítés

A mostani pandémiás, megfázásos és influenzás időszakban valószínűleg mindenki szorgalmasabb pl. a kézmosás terén.  A szülők igyekeznek elszigetelni a beteg gyerekeket a család többi tagjától.